Haal meer uit bijeenkomsten: vergaderingen, brainstorms, events & congressen.

33ste Globaliseringslezing Manuel Castells

Project Description

Lezing

Manuel Castells sprak op 2 december 2011 in Felix Meritis te Amsterdam de 33ste globaliseringslezing uit.
Zoals Tegenlicht schreef: Overal in de wereld tonen mensen hun ongenoegen met het bestaande economisch systeem. De Occupy Now beweging maakt duidelijk dat men genoeg heeft van het botte kapitalisme. ‘Alles kan anders,’ zei de Spaanse socioloog Manuel Castells in deze Globaliseringslezing The Non-Global Global Crisis of 2008-2011. De economische crisis heeft niet alleen economische maar ook culturele en sociale gevolgen. Dat dwingt ons andere wegen te zoeken. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden, er bestaan al tal van alternatieven. (Tekst van Tegenlicht)

Voorafgaand aan de lezing werd de documentaire Another life is possible – Homage to Catalonia II (Joana Conill, (Manuel Castells & Alex Ruiz) vertoond, over hoe mensen in Spanje nieuwe wegen zoeken om uit de crisis te komen.

Daarnaast presenteerde de VPRO een DVD-Box Aftermath; Life beyond the crises, met onder andere drie Tegenlicht uitzendingen van Bregtje van der Haak. Na de lezing vond er een discussie plaats met onder andere Caroline Nevejan en Paul van Seters, onder leiding van Markha Valenta.

Globalisering

Vanaf het midden van de jaren negentig staat het begrip globalisering garant voor verhitte discussies tussen fervente voor- en tegenstanders over de vraag of globalisering “goed” is, en wie er eigenlijk de meeste vruchten van plukken.
Tegenlicht organiseert samen met De Volkskrant, Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, Radio Nederland Wereldomroep en Sandra Rottenberg regelmatig debatten rondom het thema met financiële ondersteuning van de NCDO. Ongeveer eens per drie maanden wordt een vooraanstaand denker uitgenodigd om zijn of haar visie te geven.

Uitvoering

Alexis van Dam en Jerre Lubberts hebben de lezing en de daarop volgende discussie vastgelegd met LiveMindMapping. De eindredactie, opmaak en toevoeging van links is verzorgd door Silke Vermeulen van World of Minds. Er zijn velen geweest die om verscheidene redenen de lezing niet bij konden wonen. De mindmap is niet alleen gemaakt voor hen die er niet bij waren maar evengoed voor iedereen die er wel was. Het is vrijwel onmogelijk om ongeveer 2 uur volledig geconcentreerd te kunnen luisteren, met de mindmap kunt u gestructureerd en overzichtelijk bepaalde onderdelen of de volledig lezing weer eens nazien. Vervolgens is de mindmap gepubliceerd op de VPRO tegenlicht website.

33ste-Globaliseringslezing

Resultaat

Bekijk de  mindmap in de vorm van een website. Het is ook mogelijk om de mindmap als PDF te downloaden en te bekijken

Project Details

  • Client VRPO tegenlicht
  • Date 2 december 2011
  • Tags Keynote Mapping
Launch Project
Back to Top