Wat is MindMapping

[separator headline=”h1″ title=”Wat is MindMapping?”]

BCGX-mindmapWat is nu een mindmap? Volgens de (moderne) grondlegger van mindmapping – Tony Buzan die vanaf 1970 door zijn boeken en optredens miljoenen mensen aan het mindmappen heeft gekregen – is een mindmap: ‘Een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken’. Lees veder over hoe mindmappen kan helpen bij slimmer en effectiever werken.
Generiek helpt mindmapping om mensen overzicht te bieden in een tijd dat veel mensen overspoelt raken door een informatielawine (email, internet, social media etc).

Toepassing van mindmapping

“Mindmappen is in de basis een denk-, schrijf en geheugentechniek die ontwikkeld is door Tony Buzan vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw en die je helpt om steekwoorden in  hoofd- en bijzaken op te schrijven in een grafisch overzicht met kleuren, tekeningetjes, relaties en iconen. Hierdoor vergroot je je creativiteit en  leer- en probleemoplossend vermogen en verbeter je het plannen van projecten, ontwerpen van processen en onthouden van belangrijke zaken. Als je het goed en consequent toepast (veel oefenen) kan je je  gedachten makkelijker ordenen en structureren, je tijd beter benutten, beter leren, prioriteiten gemakkelijker zien, overzicht houden, beter  communiceren, de voortgang van iets in de gaten houden en kennis vastleggen, delen en weer toepassen.  Iedereen vanaf 8 jaar kan het leren en je kunt het zowel in werk als privé toepassen. Bijvoorbeeld: voor het plannen van je vakantie of je verbouwing, het opstellen van je persoonlijke groeiplan, een school voor de kinderen uitzoeken, een rapport of plan schrijven, met meer  plezier en effect vergaderen, makkelijker projecten opzetten en managen, beter samenwerken, je tijd  beter benutten, gesprekken beter laten verlopen en met meer overzicht interactief presenteren”

 

Tools om te mindmappen

mindmap-toolsDe LiveMindMappers van Connection of Minds zijn getraind om met diverse (software) tools te werken. Afhankelijk van de bijeenkomst wordt de softwaretool gekozen. Mindjet MindManager wordt veel ingezet bij het faciliteren van sessies en vergaderingen. Via een speciale plugin is het mogelijk om direct een Excel takenlijst en/ of een strokenplanning te genereren uit de mindmap. Omdat niet iedereen over de mindmappingsoftware beschikt, zetten wij de resultaten van de sessies/ vergadering om in documenten waar deelnemers direct mee aan de slag kunnen om tijd te sparen (PDFs of een mindmap website). Voor online/ hybride events wordt MindMeister gebruikt omdat het geschikt is om live op internet mindmaps te kunnen maken die de bezoeker realtime kan volgen (toepassing o.a.: Troonrede,  TEDx events).

[button link=”https://connectionofminds.com/wat-is-connection-of-minds/showcase/” size=”medium” color=”orange” target=”_self”]Bekijk diverse cases[/button]