Haal meer uit bijeenkomsten: vergaderingen, brainstorms, events & congressen.

FMO Superbrainstorm

Project Description

Bijeenkomst

fmo-logoDe Nederlandse ontwikkelingsbank FMO, Financierings Maatschappij voor Ontwikkelingslanden, bestond in 2010 40 jaar. Ter gelegenheid van dit veertigjarig bestaan werd op 20 april 2010 in het Vredepaleis in Den Haag de conferentie ‘Be Social, Make Profit: Financing the Future of Developing Countries’ georganiseerd. World of Minds droeg bij aan de facilitatie van een ‘superbrainstorm’ over dit onderwerp.

Indrukwekkend programma

Het programma bestond uit bijzondere sprekers. Zo hield niemand minder dan Prinses Máxima een korte toespraak. Daarna was het woord aan de minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen. Hij vertelde om samen met FMO een nieuw investeringsfonds voor de infrastructuur op te zetten om ontwikkelingslanden te helpen. Ook Ruud Lubbers, voormalig minister-president, was aanwezig. Hij leidde een van de roundtable sessies. Alle presentaties konden live via het internet worden gevolgd. Dit werd mogelijk gemaakt omdat veel mensen verhinderd waren door de vele vluchtannuleringen in verband met de vulkaanuitbarsting op IJsland.[quote_right]’Be Social, Make Profit'[/quote_right]

Na de lunch was het tijd voor de parallelsessies. Eén van de vier sessies betrof de superbrainstorm ‘Be Social, Make Profit’ in de congreszaal. De moderatie van de brainstorm werd verzorgd door Erik Peekel van Aaaaha! The Actor Factory. Livemindmapping van de brainstorm werd mogelijk gemaakt door Alexis van Dam en Edita Artemis van World of Minds. Aangezien er veel internationaal bezoek was,  werd tijdens het congres gecommuniceerd in het Engels. Zo werd de superbrainstorm ook in het Engels gevoerd en gemindmapped.

Drie stellingen: Tijdens de 1 uur durende superbrainstorm werden 3 stellingen behandeld. De eerste stelling:
These are the three most urgent needs in order to help a developing economy grow.

Deze stelling was belangrijk omdat de antwoorden en oplossingen die uit deze stelling naar voren kwamen, werden gebruikt in het verdere verloop van de superbrainstorm. De drie belangrijkste behoeften werden na een scherpe discussie duidelijk. Namelijk educatie, communicatie en onderneming. Dit werd overzichtelijk in een mindmap geplaatst. Alle kennis en meningen us based online casino die aanwezigen met elkaar deelden werd direct vastgeled via livemindmapping. Zo werd er in de zaal gezegd dat op het gebied van educatie het belangrijk is dat er een nieuw educatiemodel gebruikt moet worden door ontwikkelingslanden. Men verwees naar India en China, waar met hun model jaarlijks miljoenen mensen afstuderen.

Intensieve discussie tijdens tweede stelling

De mindmap was nu deels rijkelijk aangevuld met informatie door de betrokken discussies onder de aanwezigen. Nu kwam de tweede stelling aan bod. Deze luidde:

This way we can share our headstart on financial structures with developing economies.

Na een intensieve discussie ontstonden hier een aantal oplossingen voor. Zie de mindmap voor verdere informatie over alle onderwerpen die zijn behandeld tijdens de superbrainstorm.

Concrete acties na derde stelling

De derde en laatste stelling was:
What kind of leadership is needed? What will be your role?

Naast het feit dat deze stelling voor concrete acties zorgde, was deze ook erg persoonlijk omdat er werd gevraagd wat de rol is van de aanwezigen in het leiderschap bij deze ontwikkelingslanden. Men reageerden ook tijdens deze stelling geregeld op elkaar. Er zat dus een prettig tempo in de discussies. De belangrijkste zin die tot stand kwam was: wees rendabel en sociaal tegelijkertijd.

Overhandiging

Met deze korte krachtige zin kwam de superbrainstorm aan een einde. De mindmap, die alle informatie van de superbrainstorm van begin tot einde bevatte, werd in een rap tempo opgemaakt zodat deze  binnen korte tijd geprint kon worden op een a0 poster. Vervolgens werd deze mindmap overhandigd bij    het slotwoord aan FMO bestuursvoorzitter Nanno Kleiterp.

Interactieve superbrainstorm

De discussies waren erg actief doordat de dynamische mindmap met de besproken onderwerpen direct zichtbaar waren voor iedereen in de zaal. Zo was de superbrainstrom erg interactief doordat het eenvoudig was om op elkaar te reageren.

Project Details

  • Client Aaaaha! The Actor Factory, FMO
  • Date 20 april 2011
  • Tags Events en congressen, Superbrainstorm
Launch Project

Related Projects

Back to Top