Haal meer uit bijeenkomsten: vergaderingen, brainstorms, events & congressen.

Inzicht in leiderschap tijdens de jaarlijkse conferentie

Project Description

Het European Leadership Platform (ELP) organiseert rondetafels en andere bijeenkomsten voor leiders van organisaties. Op 2 oktober 2014 heeft het jaarlijkse congres van het ELP plaatsgevonden met als thema: Reinventing Leadership. Dit thema was gekozen omdat er, volgens sommige deskundigen,  een verandering van leiderschap aan komt. Het oude hiërarchische model lijkt zijn tijd gehad te hebben, echter het nieuwe model is nog onduidelijk en moet dus nog worden gedefinieerd. Tijdens deze conferentie zijn er diverse visies besproken op hoe leiderschap gaat veranderen en hoe dit nieuwe model eruit zou kunnen gaan zien.

Reinventing Leadership

Twan van de Kerkhof (de initiatiefnemer en organisator van het ELP) opende de conferentie. Vervolgens begon de keynote van: Margaret Wheatley. Zij is hoogleraar en een van de toonaangevende auteurs op het gebied van leiderschap. Zij gaf haar visie door een korte samenvatting te geven van haar nieuwe boek: So far from home: Lost and Found in Our Brave New World, zodat Twan diverse inhoudelijke vragen aan haar kon stellen. Daarna volgde de eerste ronde van tafelgesprekken van de deelnemers. Tijdens deze rondetafel gesprekken zijn ook de deelnemers met elkaar in gesprek gegaan over de thema’s die Margaret aanhaalde. Na een korte pauze begon een paneldiscussie met Herna Verhagen (CEO PostNL) en Jaap Winter (President van de Executive Board bij de Vrije Universiteit Amsterdam) onder leiding van Twan. Met de uitkomsten van deze dialoog gingen de tafeldeelnemers van gedachten wisselen  tijdens de tweede ronde tafelgesprekken. De output van beide rondetafels werd vastgelegd door de tafelhost en is later verwerkt door het maken van een ‘gecondenseerde’ mindmap. De conferentie werd afgesloten met een reflectie van de drie sprekers op de aangehaalde thema’s en onderwerpendoor het tonen van deze mindmap. Zoals gebruikelijk konden deelnemers aan het einde van de avond hun ‘take away’ delen. Alle gedeelde informatie is gevisualiseerd en met elkaar in verband gebracht in een ‘totaal mindmap’.

Inzichten in verbanden en relaties

Aan Connection of Minds is gevraagd om te ondersteunen om de resultaten van de conferentie tussentijds terug te koppelen en later gemakkelijk beschikbaar te maken. De losse onderdelen (keynote, dialoog en afronding) zijn chronlogisch in een mindmap gevangen. Voor elk van de rondetafels hebben de tafelhosts ‘take aways’ opgeschreven die in een compacte mindmap zijn verwerkt. Nadat alle informatie chronologisch is verwerkt, heeft Connection of Minds een mindmap gemaakt met daarin de belangrijkste onderwerpen en thema’s kernachtig gevisualiseerd. Daarin zijn opgenomen vertakkingen metdetails, voorbeelden en bronnen.

artikel-elp

* Bovenstaande afbeelding is een uitsnede van de totale mindmap.

Metaverslag

Door een redactionele en verdiepende aanpak ontstond er bovendien een rijkere mindmap die verder gaat dan een traditioneel rapport/ verslag. Deze mindmap meta rapportage is geordend langs de belangrijkste thema’s van de conferentie en is aangevuld met bronnen, plaatjes voorbeelden en uitspraken. Op deze manier ontstaat een compact en overzichtelijk visueel verslag op één A4 omtrent de belangrijkste onderwerpen. Door gebruik van kleurcodering en iconen zijn een aantal thema’s (Interesting, reflect/ rethink, bureaucracy en (personal) leadership) inzichtelijk gemaakt in de rondetafel output, keynotes en takeaways. Hiermee kunnen de deelnemers de kennis die is gedeeld en ontstaan, gemakkelijk gaan toepassen in hun eigen praktijk.

Project Details

  • Client European Leadership Platform
  • Date 2 oktober 2014
  • Tags Events en congressen, Idea Donation Center, Keynote Mapping, Thinking Table

Related Projects

Back to Top