Haal meer uit bijeenkomsten: vergaderingen, brainstorms, events & congressen.

kan ik overleven in 2015 als ondernemer autoschadeherstel

Project Description

Op donderdag 18 maart 2010 werd het restaurant Zuiver in Utrecht druk bezocht door ondernemers uit de autoschadeherstelbranche. Daar werd het jaarlijkse Repanetcongres georganiseerd. World of Minds was ingeschakeld om de kennis en informatie die ontstond gedurende de dag, inzichtelijk te maken voor de aanwezigen. Dit gebeurde door citizen Alexis van Dam via live mindmapping.

De opening
De centrale vraag van het congres: hoe staat de autoschadeherstelbranche er voor in 2015. De bezoekers en sprekers hielden zich bezig met deze vraag en hieruit werd veel kennis en informatie uitgewisseld. Voordat er werd gespeculeerd over de toekomst van de branche, werden er eerst filmpjes aan het publiek getoond over Renault en Mercedes Benz. Hierdoor kwamen de aanwezige ondernemers goed in de sfeer.

Erwin van Lun (futuroloog) kijkt met 4 brillen in de toekomst

Men was  warmgedraaid na de vooruitblik van de twee autofabrikanten. Daarna was het woord aan de eerste spreker, futurist Erwin van Lun. Het feit dat de zaal de mededelingen van de sympathieke Van Lun op een dynamische mindmap bekeek, zorgde ervoor dat de luisteraars overzicht op de informatie hielden.

Van Lun had namelijk veel te vertellen. Hij gaf vanuit vier perspectieven een leuke kijk op  de sector autoschadeherstel zoals deze er in 2015 uit gaat zien.  Zo liet hij invalshoeken zien vanuit de klant, ondernemer, medewerker en een invalshoek uit een wat algemener beeld. Via filmpjes liet hij de laatste trends en ontwikkelingen zien in deze wereld. Zoals een futuristische bril die de autoschadehersteller letterlijk toont hoe hij de reparatie moet uitvoeren. De wereld blijft zich dus ontwikkelen en ook deze branche gaat daarin mee. “Je moet meegaan met de nieuwste technieken, of je nou wilt of niet” vat Van Lun kort maar krachtig samen. Bekijk hier de presentatie van de trendwatcher in een MindMap.

Ron Dries blikt vooruit

Ron Dries nam vervolgens het stokje over van Van Lun. De FOCWA voorzitter sprak ook over de nieuwste technologie in de schadeherstel. Dit heeft grote gevolgen voor de branche; men zal  deze veranderingen moeten herkennen en hier op reageren. Bijvoorbeeld het kennisniveau opschalen en de jeugd interesseren in het vak en van daar uit opleiden.

Wubbo Ockels over superbus en zonne-energie

De volgende spreker was niemand minder dan Wubbo Ockels, de eerste Nederlandse astronaut in de ruimte. In zijn presentatie kwam vooral de term duurzaamheid naar voren. Ockels is een groot aanhanger van zonne-energie en meent dat, afgezien van de milieuvoordelen, dit een winstgevende business gaat worden. Hij gaf een goude tip: koop daken van grote gebouwen op, zodat deze gebruikt kunnen worden om zonnepanelen op te installeren. De autobranche vond dit erg interessant want zij zagen hier forse kostenbesparingen in voor hun eigen bedrijven.

Daarnaast had Ockels het ook over zijn eigen project; een heuse Superbus.  Een bus die elektrisch wordt aangedreven en een snelheid van 300 kilometer per uur haalt. Het project dient als alternatief voor de Zuiderzeelijn.  De superbus wint het duidelijk van de trein o gebied van capaciteit en flexibiliteit. Ook zijn de kosten veel lager dan die van treinen. Bekijk hier de presentatie van de hoogleraar in een MindMap.

Spiegelsessies

Na de presentatie van Ockels was het tijd voor de spiegelsessies. Aan acht tafels werd er besproken hoe men kan blijven ondernemen in de schadeherstel branche in 2015. Aan elke tafel zat een vertegenwoordiger van Repanet. Het doel van deze sessies was om gezamenlijk tot drie tips te komen om in 2015 dus goed te blijven functioneren. De besproken onderwerpen van elke tafel werden gemindmapped en waren op drie schermen aan de zaal te zien. Aanwezigen waren dus op de hoogte van wat er speelde bij andere tafels. De aanwezigen reageerden ook op elkaars tips. Daarom was er veel interactiviteit en betrokkenheid bij deze sessie. De drie tips varieerden van het opdoen van kennis, betere communicatie en de eerder genoemde zonne-energie toepassen bij organisaties. Bekijk hier de MindMap van de spiegelsessies.

2015 goed vooruitzicht

Alle tips werden in een mindmap vastgelegd. Tijdens het verlaten van het congres kreeg de bezoeker deze mindmap uitgereikt. Zo namen ze de belangrijke informatie mee naar huis en dat zorgde ervoor dat men de waardevolle tips de dag erna in de prakrijk kan brengen. Van Lun blikte na afloop enthousiast terug:  “Wat een energie! We moeten al deze innovatieve ideeën oppakken en er wat mee gaan doen. Er zijn dus wel degelijk kansen in deze branche!”

Project Details

  • Client Janssen & Jager/ Repanet
  • Date 18 maart 2010
  • Tags Brainstorms, Keynote Mapping

Related Projects

Back to Top